Want to share this Foto on another web-site or blog?

Paste one of the following lines in to your site, blog or profile page..

Script:

HTML (for myspace, bebo etc):

BBCode (for message boards/forums):
[ View the Fotopage entry | View the complete Fotopage ]


Premis ini di S9,Shah Alam
Mail this Foto to a friend
Search BoardTracker for..
Premis ini Shah



Next >
[ View the Fotopage entry | View the complete Fotopage ]


Friday, 9-Dec-2005 10:00
Citra MultiPrint & Advertising ....tinggal kenangan.
CITRAMPA Enterprise. Itulah singkatan kampeni perkongsian antara ayah,Acik Fendi dan Acik June yang mula beroperasi pada Dec 2005 di S9.Kebetulan kawan ayah-Tarmizi ada ruang kedai untuk di sewa masa tu.Ayah pun setuju kerana tak ada kawasan lain yang stratejik yang ada ruang kosong.Kalau ikutkan Acik Fendi,menyelit kat Kompleks PKNS,tapi dah tanya memang tak ada kekosongan.Oleh kerana modal kecik jer,so buat permulaan hanya menyediakan perkhidmatan asas dan designing.Dibantu oleh Saiful Azhar sebagaidesigner dan Abang Ninit sebagai penjaga kedai.Ada satu ketika di bantu oleh Kak Huda selama lebih kurang 2 bulan.
Kerja ayah banyak keluar,cari job.Alhamdulillah,berkat pertolongan kawan2,job memang sentiasa ada.Dengan bantuan Bob,Naza,kwn2 di JAIS,MAIS dan lain2 banyak job,cuma ada ketikanya kekurangan "cash" sebab suma nak term payment.Oleh kerana modal kecik,itu yang agak sakit.
Pengalaman Suka;
(akan update lain kali)....terlalu banyak kisah nak citer....
sambung.......
1-Dapat berkenalan dengan ramai pelanggan dari ofis disekitar S9.Diantaranyer Felda Selangor,Peguambela dan peguamcara,kedai kek dan lain2.
2-Masa yang flexible.Tapi selalu lewat balik kerana menghantar pesanan barang atau menyiapkan bahan tempahan.
3-Dapat kepercayaan dan credit term dari supplier;(printer-Klang,dan Inkjet printer-Puchong).
4-Mendapat kepercayaan menyiapkan projek "top urgent" @ last minute projek ngan JAIS.
5-Expose to business oppurtunity.(nasib belum menyebelahi lagi).
6-Kulit muka dah tebal.....Sekarang, 'No problem" kalau nak jumpa orang.
7-Exposure kepada procedure MBSA dan permohonan geran SMIDEC,(memulakan perniagaan).

Pengalaman Duka;
1-Pelanggan tak bayar payment.
2-Kehabisan modal,terpaksa re-finance Unser yang nak habis bayar...lagi 7 tahun..!
3-Hutang ngan adik beradik utk amik modal projek baru.
4-Tak leh bayar hutang tu lagi....
5-Kawan@pelanggan ambik kesempatan "PAU" perkhidmatan,masa,tenaga dan duit poket.
6-Bila kawan sendiri "kutuk" dari belakang dan janji tinggal janji.
7-Bayaran installment utk kereta,rumah dan lain2 tertungak-tunggak.
8-Mama terpaksa membuat pinjaman ngan BSN utk menampung perbelanjaan dan hutang(kerana mama org gomen).Perkara yang tak terfikir dan tiada keperluan utk meminjam sebelum ni.

Iktibar dan moral of story.
1-Ayah respect habis pada businessman yang telah berjaya dan established dalam perniagaan mereka.Sebenarnya ...buka senang nak jadi usahawan yang berjaya.
2-Modal sedikit=margin yang sedikit.Expenses yang tak terkawal akan menyebabkan shortage of "cash flow".
3-Cash payment is definately VERY2 GOOD measure.
4-To get debit dari supplier,jangan sesekali memungkiri janji nak bayar payment.
5-Bukan saja servis ngan customer kena bagus,tapi kena ada "hati kering" nak reject job yang tak berbaloi nak buat.
6-Jangan harapkan janji sesiapa,hatta kawan baik sendiri.Dia tak rugi/rasa apa2,pasal kita yang akan menanggung sendiri.
7-Pengalaman yang sangat berguna utk bersiap sedia for the next "project".
8-Support dari keluarga sangat penting,dan kewangan sahaja bukanlah perkara yang boleh menyelesaikan masalah.
9-Persediaan yang selengkapnyer adalah perlu sebelum memulakan perniagaan terutamanyer dari segi modal.Mungkin sebab tu "Business Plan" sangat penting.Kita perlu mengikut perancangan perniagaan yang telah dibuat kerana semua budget dan lain2 nyer sudah dijangkakan dan di atur.
Ayah akan cuba sekali lagi....NEVER GIVE_UP.......!!!

....(Ayah).... :-D




© Pidgin Technologies Ltd. 2016